TEL +34 93 824 41 26

Ja s'ha celebrat el I Obert Internacional d'Escacs Actius "CAL BATISTA" a Bagà, municipi del Berguedà. El guanyador d'aquesta primera edició va ser el GM xilè Cristóbal Henriquez Villagra.

 L'acompanyaren en el podi amb mig punt menys el GM armeni Karen Movsziszian del Sant Andreu, subcampió gràcies al desempat, i tercer classificat l'MI argentí Tomás Sosa. 

Torneig Internacional d'Escacs Actius "CAL BATISTA" a Bagà

Primer de tot, agrair des del Club d'Escacs Lillet a l'Hostal Cal Batista la iniciativa de voler fer un torneig d'escacs, i més en aquesta zona, lluny de Barcelona. Seu és el mèrit del torneig. Tots els que organitzem tornejos sabem el que costa fer-ne un i com deia abans, allunyats de l'àrea metropolitana on les distàncies son menors i també hi ha la gran majoria d'escaquistes. I si no que ho preguntin al Figueres o al Vallfogona. I també als comerços de Bagà i proveïdors de l'Hostal que han col·laborat, tal com passa també a La Pobla de Lillet, ja sigui econòmicament o amb alguns regals que s'han sortejat durant el dia. Finalment a l'AI Valerio de la Cruz que abans del torneig els va assessorar ja que els propietaris son nous en aquest mon, va arbitrar el torneig i va col·laborar en l'entrega de premis.

Va ser un gran dia de germanor i escacs. El menjador de l'Hostal Cal Batista es va convertir, per unes hores, en una sala de joc. Per ambientar l'espai s'aprofità que aquest 2022 celebrem més de 70 anys de la fundació el 1950, i es penjaren per les parets imatges dels Torneigs Nacionals que es feren els anys 50 a La Pobla de Lillet i on participaven els millors jugadors de Catalunya i de l'Estat.

Torneig Internacional d'Escacs Actius "CAL BATISTA" a Bagà

S'inscriviren 26 jugadors, encara que al final entre les baixes de darrera hora i un parell d'absències sense justificar, quedà la participació en 20 escaquistes. Per això es va reduir una ronda i se'n feren 8. Malgrat els pocs jugadors, el nivell va ser mol alt amb 2 GM, 4 MI i 1 MF. Sense oblidar els germans i Mestres Catalans Ventura o els jugadors del Catalònia-Joviat Albet i Menac que posaren en dificultats, en algunes partides, als titulats. Ja des de la tercera ronda els titulats varen jugar entre ells. El mateix Filemón Cruz que va fer un gran torneig, va jugar en aquesta tercera ronda, i a més el va guanyar, contra el campió, ho comentava.

Després de la cinquena ronda es va parar per dinar. Els jugadors i acompanyants que volgueren, varen poder gaudir d'una gran barbacoa a l'aire lliure on no faltava de res. I els que no volien carn, tenien al seu abast un menú vegetarià. Els dos primers del rànquing varen canviar la carn pel vegetarià. El propi Tomás Sosa va comentar al veure el que li portaven, que al final estarien més pesats que si haguessin agafat la carn. La coordinació entre el cuiner i els jugadors va fer que el dinar comencés puntualment i a bon ritme -també va ajudar que fossin pocs participants- . Durant el dinar es varen sortejar entre els assistents, algunes ampolles i altres obsequis aportats pels patrocinadors.

Un cop dinats va quedar prou temps per anar al riu a remullar-se, caminar una mica per pair el menjat o senzillament jeure a fer una bona migdiada sota els arbres, en unes hamaques o directament sobre la gespa. Uns altres decidiren fer-la en els sofàs que hi havia al costat de la sala de joc. Lamentem que per problemes tècnics no hi hagi imatges d'aquesta estona. També hi ha una piscina que ara mateix està en reparació, i tampoc s'esperava la calor extrema d'aquests dies, però que ens han assegurat que a la segona edició la tindran llesta per a que els acompanyants o els mateixos jugadors en puguin fer us.

Torneig Internacional d'Escacs Actius "CAL BATISTA" a Bagà

A les quatre es va reprendre el torneig amb les partides decisives. Al finalitzar, el Karen Movsziszian es lamentava d'haver tingut el torneig a les seves mans (va començar la setena ronda líder amb un punt d'avantatge sobre el segon i tercer), però malgrat tenir dues partides molt al seu favor, no les va poder guanyar. Només va fer ½ punt en aquestes dues partides. I sobretot la setena ronda que va perdre contra el Campió. Només que hagués fet taules l'haguessin mantingut líder i pràcticament campió.

A les set de del vespre i amb la presència de la televisió de Berga i Bagà i del GM Jordi Magem (Director Tècnic de la Federació Catalana i Director del Circuit Català d'Oberts Internacionals) va tenir lloc la cloenda. Un cop acabada, es va sortejà entre els jugadors presents a la sala un parell d'ampolles i el gran premi, una aportació més de l'Hostal Cal Batista, consistent en una nit romàntica amb sopar a l'Hostal. En aquest cas, i com a darrer guanyador del dia -i potser el més satisfet-, va sortir en Paul Lambert del CE Mollet.

Ara recordar que d'aquí un any us espera la segona edició del Torneig ja com a integrant del Circuit Català. Tindreu de du a més del bolígraf, eina indispensable d'un escaquista, el vestit de bany per refrescar-se a la piscina. Esperem que aquest cop hi hagi més participació. Si algú no té clar encara que aquest Torneig ha de ser un del fixes a la vostra agenda, parleu amb els que han vingut i us trauran de dubtes.

Torneig Internacional d'Escacs Actius "CAL BATISTA" a Bagà

Per acabar, demanar-vos que vingueu del 2 al 10 d'agost a La Pobla de Lillet per jugar el XXXI Torneig Internacional -Memorial General Soler i Soler-. Aquest any de celebracions, a més del Torneig i les típiques activitats paral·leles, es farà una exposició sobre Arturo Pomar, una altre sobre el club, excursió, la publicació del llibre Els Escacs a La Pobla de Lillet 1950-2021, amb tota la història del club des de la seva fundació, i alguna cosa més. I si no trobeu allotjament al poble, telefoneu a l'Hostal Cal Batista com a jugadors d'un torneig del nostre club i us atendran molt bé.

mes informació